Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Ερώτηση Βουλευτή Β' Αθήνας Κώστα Κουβέλη για το κτήμα Πουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Yπουργούς

· Εσωτερικών

· ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ


Θέμα: Αξιοποίηση «Κτήματος Πουλή» στο Μπουρνάζι

Το κτήμα Πουλή στο Μπουρνάζι αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο πράσινο, αδόμητο χώρο του Περιστερίου μετά το Άλσος, με έκταση πέντε στρέμματα. Το κτήμα καλύπτεται σήμερα σε μεγάλο μέρος από πεύκα και κυπαρίσσια.

Το 1989 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου δεσμεύτηκε για να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αθλητισμού, σε μια περιοχή υποβαθμισμένη από κακοτεχνίες και πολεοδομικές παραβάσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Επωφελούμενη της αδράνειας των αρχών, κάποια τεχνική εταιρία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το κτήμα, προτού απομακρυνθεί από τη δημοτική αστυνομία, δεδομένου, πρώτον, ότι το κτήμα δεσμεύεται από το Δήμο και δεύτερον, ότι η εν λόγω εταιρία δεν διέθετε σχετική άδεια.

Οι κάτοικοι της περιοχής, θεωρώντας ότι ανάγκη της περιοχής του Μπουρναζίου δεν είναι η περαιτέρω τσιμεντοποίηση, αλλά η αναβάθμισή της, ζητούν να μην αποδεσμευθεί «το κτήμα Πουλή» και αφού καθαρισθεί, να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

· Θα πράξουν τα δέοντα, ώστε να διασωθεί το κτήμα Πουλή στο Μπουρνάζι, ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής, από την τσιμεντοποίησή του;

· Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να αναβαθμιστεί σημαντικά και ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των πολιτών που διαβιούν στους πυκνοκατοικημένους δήμους των δυτικών προαστίων;

1 σχόλιο:

MK είπε...

Από τα πρακτικά της Βουλής στις 17/3/2008

Στην με αριθμό 4257/11-1-08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 7256/5-2-08 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης, σχετικά με την αξιοποίηση του κτήματος Πουλή στο Δήμο Περιστερίου, σας γνωρίζουμε, ύστερα από ενημέρωση που είχαμε από τον ανωτέρω Δήμο, τα ακόλουθα: Το κτήμα Πουλή αποτελεί αδόμητη έκταση, στα Ο.Τ. 423 και 426 στην περιοχή Μπουρνάζι, η οποία ανήκει σε ιδιώτες.
Στα πλαίσια της επιχείρησης για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου με την υπ’ αριθμ. 634/1989 απόφαση του, ενέκρινε τον χαρακτηρισμό τμήματος του Ο.Τ. 423 και του Ο.Τ. 426 σε χώρο για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην συνέχεια, με το αριθμ. 415/27-4-1993 Φ.Ε.Κ., εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός του τμήματος του Ο.Τ. 426 ως χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων.
Τα ανωτέρω τμήματα των Ο.Τ. ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε στο Δήμο προτάσεις για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση του μη χαρακτηρισμένου χώρου.
Πρόθεση του Δήμου είναι να μην υπάρξει κανένας αποχαρακτηρισμός των ήδη δεσμευμένων χώρων και με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων και επιχoρηγήσεων, να προχωρήσει στην συντέλεση των απαλλοτριώσεων και του σκοπού δέσμευσής τους, προκειμένου να εmτευχθεί η επωφελέστερη αξιοποίηση τους και να αναβαθμισθεί ο Δήμος τόσο από πλευράς ποιότητας ζωής όσο και από πλευράς αισθητικής τοπίου.
Μέχρι σήμερα ο Δήμος Περιστερίου έχει δεσμεύσει περίπου 150 στρέμματα έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα συντέλεσης μιας ουσιαστικής πολεοδομικής αναβάθμισης.
Ο Υφυπουργός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ»